Een wereldrecord verbreken: Feiten en Mythen

 

Veel mensen denken bij het verbreken van een wereldrecord dat je wel even een videootje kan opnemen en dit kan doorsturen naar GWR ( Guinness world records ). Helaas is dat niet mogelijk, hoewel, helaas? Je wordt niet zomaar erkent als wereldrecordhouder. Doordat de beoordeling streng en professioneel afgehandeld wordt is het predicaat wereldrecordhouder objectief. Hiervoor gelden voor iedereen dezelfde regels. Veel mensen denken ook dat er kosten mee gemoeid gaan en dat je mensen van GWR moet laten komen. Het goede nieuws: Dit hoeft niet! Je bent 2 getuigen nodig die een goede positie bekleden in de maatschappij ( bijv: notarissen, burgemeesters etc. ). Daarnaast ben je daar waar het gaat om de ‘most in one minute’ records ook twee scheidsrechters nodig.

Indienen aanvraag

Vooraleer je de poging kunt ondernemen moet je een officiële aanvraag indienen via de website van GWR. Je moet dan aangeven wat je behaalde resultaat tot dan toe is en om welke poging het gaat. Er wordt ook gevraagd een datum op te geven, echter is dit niet verplicht en er valt dan ook te adviseren dit niet te doen, gezien het risico op onvoorziene omstandigheden. Na ca. 1,5 tot 3 maanden krijg je een bevestiging, waarna de poging gehouden kan worden.

Nadat je aanvraag is goedgekeurd kan je de poging plannen. Je krijgt dan een aantal formulieren toegezonden die je kan downloaden. Hierop staan alle eisen aangaande je poging. Allereerst betrekking hebbende op jouw specifieke record, daarnaast algemene info aangaande de reguliere eisen die voor iedereen gelden over het te verzamelen materiaal en hoeveelheid. In vrijwel alle gevallen moet je naast getuigenverklaringen ook met videobewijs komen en het verschaffen van meerdere hoeken al dan niet in combinatie met slowmotion. Wanneer de poging succesvol is moeten de getuigen en scheidsrechters de formulieren invullen, waarna je zelf al het materiaal moet verzamelen en uploaden via de site.

Slagingspercentage

Als je het slagingspercentage bekijkt zou je bijna denken dat het verspilde moeite is om een poging te organiseren. Het slagingspercentage is slechts 8%. Echter is het in de meeste gevallen veroorzaakt door slechte organisatie en het niet navolgen van de regels. Wanneer je vragen hebt over de specifieke regels, dan kan je contact opnemen met je aangewezen online ‘record adjudicator’. Meestal beantwoorden ze je vraag binnen twee weken. Dezelfde persoon zal je bewijsmateriaal beoordelen. Het kan wel tot 4 maanden duren voordat je poging wordt beoordeeld.

 

Wel of niet in het boek?

Het Guinness Book Of Records is een van de meest verspreidde boeken ter wereld. Erin komen is nog niet zo makkelijk. Er bestaan veel wereldrecords, maar liefst rond de 50.000. Omdat in het boek aan slechts 3500 records de ruimte biedt moet je wat geluk hebben. Het breken van boeiende records ( blijft subjectief ) en een goede presentatie met betrekking tot de fotografie en video vergroten die kans wel aanzienlijk. Uiteindelijk is de titel en een gratis certificaat natuurlijk voor elke wereldrecordhouder vastgelegd.

 

Alle records topprestaties?

Er bestaan natuurlijk verschillende soorten records. Van topatleten tot mensen die voor de fun eens willen kijken of ze een poging succesvol kunnen afronden ( daarmee niet zeggende dat het makkelijk is ) en alles wat daar tussenin valt. Bedrijven gebruiken de publiciteit als reclame of zien de poging als prestigeproject. Juist door die diversiteit en doordat sommige mensen aparte pogingen wagen ( bijvoorbeeld  de snelste 100 meter met flippers aan ) is er een vervaging opgetreden van wat nu wel of geen topprestatie is. Niet elke wereldrecordhouder is uitzonderlijk getalenteerd. Over het algemeen kan worden gesteld dat nieuwe records makkelijker te verbreken zijn. Daar waar de records echter op naam van professionals stonden kan er vanuit worden gegaan dat het een topprestatie is.

 

 

Dankwoord

Een dankwoord voor hun bereidheid de belangrijke taak op te nemen als scheidsrechter of jurist bij de wereldrecordpogingen: Rieks Meierink, Rene van Hoogstraten ( Brinkhuis van Hoogstraten accountancy ), Rene Derks (  Adficount Raalte ),  Dhr. Mulder ( Mulder accountancy ),  Rick Achterhoek ( eredivisie darts ), Hans Lankhorst (NSR Academy ), Joeri Hollegien ( Smitendevries ), Mr. Roelofs ( Het notarieel ), Maurits Schriemer ( vakantieboekenbijnederlanders.nl ), Ron List ( HanninkvanBladerenenlist ) Henny Cents, en Henny van der Velden ( politie Raalte ). Tevens sporthal Heeten en Ramele Raalte voor het gratis beschikbaar stellen van de hal.